LOWX.01a

 LOWX.10a

Een nieuwe oude camera omgebouwd tot pinhole camera. Weer een nieuwe kans op verrassende beelden. Een Ilford Sportsman 300SL met een betrouwbaar transport mechaniek, want daar 'schort' het nog wel eens aan bij de omgebouwde pinhole camera's. Over de HG67 handgemaakte camera's maar te zwijgen... De serie pinhole foto's met deze nieuwe camera gefotografeerd tijdens onze voorjaarsvakantie in de Vogezen (F) vind je hier.

LOWX.01a

Een divers rondje Nederland op verschillende locaties met de oude vertrouwde omgebouwde Adox camera. Twee nieuwe ombouwcamera's zijn gelukkig in de maak. De hele serie pinhole foto's met de Adox vind je hier.

 LOWX.13

Eindelijk, voor het eerst op pad met Harmen Kip. Drone en pinhole camera mee en richting Rheine (D) waar we ons eerste UrbEx avontuur gepland hebben. Een verlaten trein remise met een aantal bijgebouwen. Een eenvoudig toegankelijk terrein waar we een paar uur bezig zijn geweest om verschillende opnames te maken en vooral om onze drone voor het eerst écht uit te proberen. De serie zwart-wit pinhole foto's vind je hier. De gemonteerde drone video staat op de homepage.

 LOWX.07b en LOWX.01

Walter-Jr. onze nieuwe Mercedes buscamper is eindelijk gereed. Na een (tussen)jaar van plannen en bouwen hebben we de opvolger van Mr-White opgehaald in Dirkshorn bij Surventure camperbouw in Dirkshorn. Walter-Jr. is KLAAR! Uiteraard wordt er dan gelijk weer met pinholecamera's gefotografeerd. De serie pinhole foto's vind je hier.

LOWX.01 (Adox Polomat 1)

Pinhole foto's tijdens een proef weekend met onze nieuwe aanwinst Walter-Jr. En een uitstapje naar Rhenen dierentuin met moeders en Coby. De hele serie foto's vind je hier.

HG67.01a

Tijdens ons rondje Nederland, een korte (werk) vakantie met onze nieuwe buscamper Walter-Jr. De eerste HG67 pinhole camera weer mee in de rugzak. Onderweg tijdens mooie wandelingen over het Trekvogelpad en door de uiterwaarden tussen Maas en Waal, onverwachte Urbex locaties gevonden en met de HG67-01a vastgelegd. Alle pinhole foto's tijdens deze week vind je hier.

HG67.01a

Tijdens een lange wandeling op Koningsdag 2022 ging de eerste HG67 pinhole camera, gemaakt in samenwerking met Harmen van KipTech, toch weer mee in de rugzak. Het blijft nog steeds een beetje behelpen, vooral met het technische binnenwerk van deze camera, maar daardoor extra spannende resultaten als de film ontwikkeld is. Alle pinhole foto's van deze Koningsdag vind je hier.

LOWX.13

De huwelijksreis op herhaling, opnieuw lopend naar Beuningen / Denekamp. Geen 'lockdown' en geen sneeuwval dit jaar. Een prachtige wandeling door bossen en over de heuvels van mooi Twente. Volgend jaar zeker weer! De pinhole foto's vind je hier. 

LOWX.01 (Adox Polomat 1)

Toch maar weer de Adox Polomat mee op reis. Na de problemen met de nieuwste HG67 pinhole camera tijden ons rondje Duitsland, deze vertrouwde pinhole camera weer in de koffer gestopt. Samen met de oude Agfa Clack. Alle pinhole foto's vind je hier. 

HG67.01a.p*

De eerste HG67 pinhole camera gemaakt in samenwerking met Harmen van KipTech. Nog zeker niet perfect want tijdens ons 'rondje Duitsland' bleken er nogal wat kinderziektes in de camera te zitten. Dat leverde toch wel wat stress momenten en teleurstellingen op, maar zeker ook verrassende beelden. Alle pinhole foto's vind je hier. 

LOWX.13

Nr. 13 Still going strong!  Eén van de best gelukte eigengemaakte pinhole camera/s van de laatste jaren. Zowel rolfilm als kleinbeeldfilm is geen probleem met deze houten camera. Alle pinhole foto's vind je hier.

LOWX.13

Nr. 13 doet het nog steeds gewoon erg goed! Zowel rolfilm als kleinbeeldfilm is geen probleem met deze houten camera. Eén van de best gelukte eigengemaakte pinhole camera/s van de laatste jaren. In april 2021 heb ik met deze camera een serie UrbEx pinhole's gemaakt en de camera is ook mee geweest op onze eerst campertrip van het seizoen. Alle pinhole foto's vind je hier.

LOWX.01.p* (Adox Polomat 1)

Op huwelijksreis naar Denekamp. Door de 'lockdown' en de zeer hevige sneeuwval een aangepast programma dus. Een prachtige wandeling door af en toe diepe sneeuw, telefoons die uitvallen door de kou en uitglijders her en daar. een behoorlijk erbarmelijke tocht, en dat gewoon in Nederland. De pinhole foto's vind je hier. 

HG67.00b

De tweede 3D geprinte camera is ook klaar. Puur om te kijken hoe het technisch werkt, en hoe deze techniek toegepast kan worden in definitieve pinholecamera ontwerpen. Een overstap naar een 100% 3D geprinte camera is inmiddels al weer 'van tafel'. De sfeer en warmte van hout wordt namelijk te veel gemist. Alle pinhole foto's gemaakt met deze camera vind je hier. Wordt vervolgd...

HG67.00a

Een nieuw idee is ontstaan na mijn kennismaking met Harmen Kip van KipTech. De overstap van houten camera's naar 3D geprinte modellen gaat onderzocht worden de komende tijd. Met een eerste oefening, vooral het 3D ontwerpen in Rhino is nieuw, heb ik de HenC houten camera zo exact mogelijk na proberen te maken. En natuurlijk gaat zo'n test model dan mee op reis. Alle pinhole foto's vind je hier.

LOWX.13

En ook ging Nr.13 ging mee op de hoogste berg van Polen, de Rysy (2503 m). Een prachtige tocht via de Slowaakse zuid kant. Verder nog Urbex locaties bezocht in Duitsland, Polen en Slowakije. En een aantal prachtige oude steden. Alle foto's vind je hier.

LOWX.01 (Adox Polomat 1)

'Good old' Adox Nr.01. Altijd goed voor perfect doorspoelen, eenvoudige belichting en prima resultaten. Wat is er toch met deze camera waardoor het pinhole fotograferen zo eenvoudig wordt? Misschien wel te eenvoudig. De pinhole resultaten gemaakt tijdens onze 14-daagse road-trip naar Duitsland, Polen en Slowakije vind je hier.

LOWX.13

Nr.13 ging mee op een lang weekend in de bergen met dochter Evie. Mooie tochten gelopen in Oostenrijk en Duitsland en daarna nog twee dagen München. een top weekend. Met deze houten pinhole camera zijn een aantal Urbex locaties gefotografeerd waaronder het oude verlaten bergstation onderweg naar de top van de Zugspitze (2962 m). Alle foto's vind je hier.

LOWX.13 en 14

Het was weer een enorme klus om twee pinhole camera's te maken van hout. Toch is het, met de goede hulp van anderen, weer gelukt. Twee identieke camera's, één met een rolfilm systeem en de andere eenvoudig met een fotopapiertje als film. Tijdens onze vakantie in Luxemburg heb ik deze houten camera's gebruikt met uiteraard weer verrassende resultaten. Alle foto's vind je hier.

LOWX.10b en c (Agfa Isoly)

Natuurlijk gaan we weer met onze camper op pad tijdens corona. Wederom in Nederland, nu naar Loenen aan de rand van de Veluwe. Ditmaal 2 identieke omgebouwde Agfa Isoly's mee met exact gelaserde pinhole's uit Frankrijk. De belichtingstijden hebben we iets te lang gedaan waardoor er een 'lichtzweem' over de beelden is ontstaan. Alle foto's vind je hier.

LOWX.01 (Adox Polomat 1)

Een paar dagen op vakantie in tijden van de corona lock-down, hoe doe je dat? Nou gewoon de camper pakken en naar een camping in Drenthe rijden. Buitendouche mee en met toilet 'aan boord' helemaal geen probleem dus! Deze keer toch maar weer de best werkende pinhole camera mee op pad, de Adox. De volledige serie met de Adox Polomat 1 vind je hier.

LOWX.08a (Agfa Clack)

Corona in Nederland. Corona in de hele wereld. Corona crisis. Begin maart, vlak voordat de 'pleuris' uit brak maakte ik een serie met een Agfa Clack. Deze pinhole-selfie-serie sluit eigenlijk perfect aan op de crisis die erop zou volgen. Niezen in je elleboog...? Dat dat lijkt er op hé? De volledige serie pinhole zelfportretten vind je hier.

LOWX.05a (Contessa LKE)

Een vroege ochtend wandeling rondom Vliegveld Twente. Met de meest recente Contessa LKE is een serie gefotografeerd van de oude wachtershuisjes op- en rond het mooie vliegveld aan de rand van Enschede. Duidelijk is te zien de beeldcirkel van deze camera, veroorzaakt door een (te) kleine pinhole in combinatie met een (te) korte brandpuntsafstand. De volledige serie vind je hier.

LOWX.01p* (Adox Polomat 1)

Uiteraard ging de oude Adox kleinbeeld uit 1969 mee naar New York. Door een soort van vervuiling of pluisje in de pinhole zijn de resultaten aanzienlijk minder vergeleken met voorgaande serie's. Zo zie je dus maar weer dat je bij pinhole fotografie altijd laag in de verwachtingen moet blijven... De volledige serie vind je hier. (*prototype)

LOWX.01.p* (Adox Polomat 1)

De eerste camera die is 'verbouwd' is een oude Adox kleinbeeld uit 1969. Natuurlijk ook mee tijdens een weekendje Hamburg. Verrassend veel duidelijke beelden die zonder 'hoge verwachtingen' zijn gemaakt. De volledige serie vind je hier. (*prototype)

LOWX.01.p* (Adox Polomat 1)

Low-Expectations pinhole fotografie, dat is de nieuwe 'weg die is ingeslagen'. Na het eindigen van het ambitieuze HenC Houtencamera project heb ik gekozen om klassieke camera's om te bouwen tot pinhole camera. Dit door de bestaande lens te vervangen door een simpele houten pinhole. De eerste camera die is 'verbouwd' is een oude Adox kleinbeeld uit 1969. De volledige serie vind je hier(*prototype)

LOWX.02.p* (Agfa Isola 1)

Met deze oude Agfa Isola camera (rolfilm systeem) heb ik vaker gefotografeerd en was als 2e camera aan de beurt om omgebouwd te worden. Brandpuntafstand/beeldcirkel verhouding is nog niet optimaal. De eerste foto-serie met deze camera vind je hier(*prototype)

 LOWX.03.p* (Agfa Click 2)

Een oude Agfa Click 1 camera (met rolfilm systeem) was als 3e camera aan de beurt om omgebouwd te worden. Brandpuntafstand/beeldcirkel verhouding is hier ook nog niet optimaal, vandaar de circel-achtige beelden. De volledige serie vind je hier(*prototype)

LOWX.04.p* (Carena Pocket 110)

Een Carena Pocket 110 camera was het volgende experiment. Om een super kleine pocket film te combineren met een pinhole 'lens' was een bijzondere uitdaging.  De eerste serie foto's vind je hier(*prototype)

Agfa Clack

De oude Agfa Clack camera gaat ook mee tijdens onze wandeling over de prachtige Müllerthal trail in Luxemburg. Het blijft toch iedere keer een grote verrassing hoe deze klassieke Agfa Clack beelden maakt op fotopapier als film. De volledige serie vind je hier.

Agfa Clack

De oude Agfa Clack camera is inmiddels ook al mee geweest tijdens onze tijdens onze wandeling over het Pieterpad in van Pieterburen naar de St. Pieterberg in Limburg. Onderweg, na de etappe van Holten naar Vorden is deze serie foto's gemaakt in de sfeervolle B&B 'De Heamelt', net buiten Vorden. De volledige serie vind je hier.

Nr. 13

Prototype Nr.13 begint nu toch wat gebruiksprobleempjes te vertonen maar doet het nog altijd. Tijdens mijn 4-daagse wandeltocht over Hadrians Wall Foothpath in Engeland is er dagelijks een verslag (per uur) gemaakt met deze camera. Wederom mee geweest op reis dus! Het technische binnenwerk van deze camera, met kleinbeeld filmpje functioneert nog, maar zal het helaas niet nog jaren uit houden... De resultaten van deze boeiende 4-daagse wandeltocht vind je hier.

Agfa Clack

Toch maar weer een oude Agfa Clack camera uit de kast gehaald om mee te nemen tijdens onze 8-daagse campervakantie naar Wales. Gewoon met een stukje fotopapier als 'film', ouderwets verwisselen in een lichtdichte 'doka-zak'. De resultaten zijn, net als een paar jaar geleden, zeer experimenteel en vooral héél verrassend en vind je hier.

Nr. 13

Prototype Nr.13 is "still going strong'' en is wederom mee geweest op reis, deze keer op onze road-trip naar Wales. Het technische binnenwerk van deze camera, met kleinbeeld filmpje, functioneert nog altijd prima. De resultaten van deze 8 daagse campervakantie vind je hier.

Nr. 18

Mr-White. Hét nieuwste project van Hans en Jolanda. Met het ene project worden pinhole foto's maken van het andere project. Kun jij het nog volgen? Wij wel! Nr. 18 (pardoek/multiplex)gaat iedere road-trip mee. De pinhole foto's van onze buscamper Mr-White vind je hier.

Nr. 23, 24 en 25

Dat een HenC houten camera niet altijd aan een standaard vormgeving hoeft te voldoen en om experimentele pinhole-foto's te maken wordt duidelijk bij dit pin-hole project! Tweedehands spullen gekocht in een kringloopwinkel zijn omgebouwd tot eenvoudige houten camera's. Met een oud sigarenkistje, een strakke houten kubus en een oubollig eikenhouten nachtkastje (22 minuten belichting!) zijn 3 identieke foto's gemaakt van dezelfde plek in het bos. De verrassende 'spookachtige' resultaten vind je hier.

Nr. 17

Nr.17 is in de zomer van 2017 uitgeleend aan Terence Baier. Hij studeerde in hetzelfde jaar af aan de AKI Academy of Art & Design in Enschede. De camera is meegenomen en gebruikt tijdens zijn 'vakantie-hike' in Noorwegen. De resultaten vind je hier.

Nr. 14

Per ongeluk is prototype Nr.14 meegenomen tijdens onze vakantie in Limburg. Het transportsysteem van Nr. 14 was namelijk al defect en de pinhole nogal klein waardoor de beeldcirkel zichtbaar is op de negatieven. Toch is met Nr. 14 het kerkje van Vincent van Gogh in Nuenen gefotografeerd. 360 graden rondom voor zover dat mogelijk was... De resultaten vind je hier.

Nr. 13

Prototype Nr.13 is "still going strong'' en is dus ook gewoon mee geweest op onze rondreis door IJsland. Het technische binnenwerk van deze camera, met kleinbeeld filmpje, functioneert nog altijd prima. De resultaten van deze 12 daagse road-trip vind je hier.

Nr. 16

Prototype Nr.16 gemaakt van gestoomd eiken met gewoon eiken is ook mee geweest op onze rondreis door IJsland in juni 2017. Uit dit model is het technische binnenwerk voor het kleinbeeld-filmpje verwijderd en terug gegaan naar het oude principe van de camera obscura. De resultaten van deze 12 daagse road-trip vind je hier.

Nr. 16 en 17

Prototype Nr.16 en Nr. 17 gemaakt van gestoomd eiken met afzelia en gestoomd eiken met gewoon eiken. Uit deze twee modellen is het technische binnenwerk voor het kleinbeeld-filmpje verwijderd en terug gegaan naar het oude principe van de camera obscura. In de lente van 2017 is het experiment met HenC houtencamera weer terug naar de basis van de fotografie. Met deze twee modellen is gefotografeerd, één dag na het Makersfestival Twente, bij de Twentse Welle in Enschede. De resultaten vind je hier.

Nr. 13

Met prototype Nr.13 is in 2017 verder geëxperimenteerd. Het oorspronkelijke kleinbeeld fotofilmpje, waarvoor de HenC houten pinhole camera is ontworpen, is vervangen door een ouderwets stukje fotopapier. De resultaten van deze pinhole foto's vind je hier vind je hier. 

Nr. 13

Nr. 13 ging ook mee tijdens onze 5 daagse huttentocht door het prachtige Karwendel gebergte in Oostenrijk in 2016. Met dit prototype hebben we een mooie 360 graden opnamereeks gemaakt die later digitaal is gemonteerd tot één beeld. De resultaten vind je hier. 

Nr. 13

Prototype Nr.13 bleek de meest solide camera te zijn. Het technische binnenwerk van deze camera functioneert nog steeds goed waar het identieke prototype Nr.14 het inmiddels heeft begeven. Deze camera is mee geweest tijdens meerdere vakanties in 2016. De foto's die gemaakt zijn bij een oud en verlaten tankstation in Biberwier (Oostenrijk) zijn voor Hans een soort van herhaling van een fotoserie die hij daar heeft gemaakt tijdens een vakantie in 2010. De resultaten van deze serie HenC pinhole foto's vind je hier. 

Nr. 13 en 14

Deze twee goed werkende prototype's (Nr.13 en Nr.14) ) zijn begin 2016 gelaserd uit massief eiken/eiken gestoomd. De kwetsbare messing pinhole uit het eerste model is vervangen door kunststof pinhole's. Met deze twee pinhole camera's is uitvoerig getest op verschillende locaties en onder verschillende omstandigheden. De resultaten van deze twee eiken prototype's vind je hier.

Nr. 08

Dit prototype (Nr.08) is de eerste echt werkende houten camera. Dit model is nog volledig met de hand gemaakt en in deze camera zit een messing pinhole met een diameter van 0.25 mm. Met een beetje improvisatie hier-en-daar zijn de eerste pinhole foto's gemaakt door Hans in oktober 2015 op Tenerife. Deze resultaten van deze allereerste serie HenC pinhole foto's vind je hier.


Low-Expectations / HG67    © 2019