LOW-X.01.p* (Adox Polomat 1 )

De eerste camera die is 'verbouwd' is een oude Adox kleinbeeld uit 1969. Natuurlijk ook mee tijdens een weekendje Hamburg. Verrassend veel duidelijke beelden die zonder 'hoge verwachtingen' zijn gemaakt. De volledige serie vind je hier. (*prototype)

LOW-X.01.p* (Adox Polomat 1 )

Low-Expectations pinhole fotografie, dat is de nieuwe 'weg die is ingeslagen'. Na het eindigen van het ambitieuze HenC Houtencamera project heb ik gekozen om klassieke camera's om te bouwen tot pinhole camera. Dit door de bestaande lens te vervangen door een simpele houten pinhole. De eerste camera die is 'verbouwd' is een oude Adox kleinbeeld uit 1969. De volledige serie vind je hier(*prototype)

LOW-X.02.p* (Agfa Isola 1)

Met deze oude Agfa Isola camera (rolfilm systeem) heb ik vaker gefotografeerd en was als 2e camera aan de beurt om omgebouwd te worden. Brandpuntafstand/beeldcirkel verhouding is nog niet optimaal. De eerste foto-serie met deze camera vind je hier(*prototype)

 LOW-X.03.p* (Agfa Click 2)

Een oude Agfa Click 1 camera (met rolfilm systeem) was als 3e camera aan de beurt om omgebouwd te worden. Brandpuntafstand/beeldcirkel verhouding is hier ook nog niet optimaal, vandaar de circel-achtige beelden. De volledige serie vind je hier(*prototype)

LOW-X.04.p* (Carena Pocket 110)

Een Carena Pocket 110 camera was het volgende experiment. Om een super kleine pocket film te combineren met een pinhole 'lens' was een bijzondere uitdaging.  De eerste serie foto's vind je hier(*prototype)

Agfa Clack

De oude Agfa Clack camera gaat ook mee tijdens onze wandeling over de prachtige Müllerthal trail in Luxemburg. Het blijft toch iedere keer een grote verrassing hoe deze klassieke Agfa Clack beelden maakt op fotopapier als film. De volledige serie vind je hier.

Agfa Clack

De oude Agfa Clack camera is inmiddels ook al mee geweest tijdens onze tijdens onze wandeling over het Pieterpad in van Pieterburen naar de St. Pieterberg in Limburg. Onderweg, na de etappe van Holten naar Vorden is deze serie foto's gemaakt in de sfeervolle B&B 'De Heamelt', net buiten Vorden. De volledige serie vind je hier.

Nr. 13

Prototype Nr.13 begint nu toch wat gebruiksprobleempjes te vertonen maar doet het nog altijd. Tijdens mijn 4-daagse wandeltocht over Hadrians Wall Foothpath in Engeland is er dagelijks een verslag (per uur) gemaakt met deze camera. Wederom mee geweest op reis dus! Het technische binnenwerk van deze camera, met kleinbeeld filmpje functioneert nog, maar zal het helaas niet nog jaren uit houden... De resultaten van deze boeiende 4-daagse wandeltocht vind je hier.

Agfa Clack

Toch maar weer een oude Agfa Clack camera uit de kast gehaald om mee te nemen tijdens onze 8-daagse campervakantie naar Wales. Gewoon met een stukje fotopapier als 'film', ouderwets verwisselen in een lichtdichte 'doka-zak'. De resultaten zijn, net als een paar jaar geleden, zeer experimenteel en vooral héél verrassend en vind je hier.

Nr. 13

Prototype Nr.13 is "still going strong'' en is wederom mee geweest op reis, deze keer op onze road-trip naar Wales. Het technische binnenwerk van deze camera, met kleinbeeld filmpje, functioneert nog altijd prima. De resultaten van deze 8 daagse campervakantie vind je hier.

Nr. 18

Mr-White. Hét nieuwste project van Hans en Jolanda. Met het ene project worden pinhole foto's maken van het andere project. Kun jij het nog volgen? Wij wel! Nr. 18 (pardoek/multiplex)gaat iedere road-trip mee. De pinhole foto's van onze buscamper Mr-White vind je hier. Meer informatie over de camper en de mogelijkheden om deze te huren vind: www.mr-white.nl

Nr. 23, 24 en 25

Dat een HenC houten camera niet altijd aan een standaard vormgeving hoeft te voldoen en om experimentele pinhole-foto's te maken wordt duidelijk bij dit pin-hole project! Tweedehands spullen gekocht in een kringloopwinkel zijn omgebouwd tot eenvoudige houten camera's. Met een oud sigarenkistje, een strakke houten kubus en een oubollig eikenhouten nachtkastje (22 minuten belichting!) zijn 3 identieke foto's gemaakt van dezelfde plek in het bos. De verrassende 'spookachtige' resultaten vind je hier.

Nr. 17

Nr.17 is in de zomer van 2017 uitgeleend aan Terence Baier. Hij studeerde in hetzelfde jaar af aan de AKI Academy of Art & Design in Enschede. De camera is meegenomen en gebruikt tijdens zijn 'vakantie-hike' in Noorwegen. De resultaten vind je hier.

Nr. 14

Per ongeluk is prototype Nr.14 meegenomen tijdens onze vakantie in Limburg. Het transportsysteem van Nr. 14 was namelijk al defect en de pinhole nogal klein waardoor de beeldcirkel zichtbaar is op de negatieven. Toch is met Nr. 14 het kerkje van Vincent van Gogh in Nuenen gefotografeerd. 360 graden rondom voor zover dat mogelijk was... De resultaten vind je hier.

Nr. 13

Prototype Nr.13 is "still going strong'' en is dus ook gewoon mee geweest op onze rondreis door IJsland. Het technische binnenwerk van deze camera, met kleinbeeld filmpje, functioneert nog altijd prima. De resultaten van deze 12 daagse road-trip vind je hier.

Nr. 16

Prototype Nr.16 gemaakt van gestoomd eiken met gewoon eiken is ook mee geweest op onze rondreis door IJsland in juni 2017. Uit dit model is het technische binnenwerk voor het kleinbeeld-filmpje verwijderd en terug gegaan naar het oude principe van de camera obscura. De resultaten van deze 12 daagse road-trip vind je hier.

Nr. 16 en 17

Prototype Nr.16 en Nr. 17 gemaakt van gestoomd eiken met afzelia en gestoomd eiken met gewoon eiken. Uit deze twee modellen is het technische binnenwerk voor het kleinbeeld-filmpje verwijderd en terug gegaan naar het oude principe van de camera obscura. In de lente van 2017 is het experiment met HenC houtencamera weer terug naar de basis van de fotografie. Met deze twee modellen is gefotografeerd, één dag na het Makersfestival Twente, bij de Twentse Welle in Enschede. De resultaten vind je hier.

Nr. 13

Met prototype Nr.13 is in 2017 verder geëxperimenteerd. Het oorspronkelijke kleinbeeld fotofilmpje, waarvoor de HenC houten pinhole camera is ontworpen, is vervangen door een ouderwets stukje fotopapier. De resultaten van deze pinhole foto's vind je hier vind je hier. 

Nr. 13

Nr. 13 ging ook mee tijdens onze 5 daagse huttentocht door het prachtige Karwendel gebergte in Oostenrijk in 2016. Met dit prototype hebben we een mooie 360 graden opnamereeks gemaakt die later digitaal is gemonteerd tot één beeld. De resultaten vind je hier. 

Nr. 13

Prototype Nr.13 bleek de meest solide camera te zijn. Het technische binnenwerk van deze camera functioneert nog steeds goed waar het identieke prototype Nr.14 het inmiddels heeft begeven. Deze camera is mee geweest tijdens meerdere vakanties in 2016. De foto's die gemaakt zijn bij een oud en verlaten tankstation in Biberwier (Oostenrijk) zijn voor Hans een soort van herhaling van een fotoserie die hij daar heeft gemaakt tijdens een vakantie in 2010. De resultaten van deze serie HenC pinhole foto's vind je hier. 

Nr. 13 en14

Deze twee goed werkende prototype's (Nr.13 en Nr.14) ) zijn begin 2016 gelaserd uit massief eiken/eiken gestoomd. De kwetsbare messing pinhole uit het eerste model is vervangen door kunststof pinhole's. Met deze twee pinhole camera's is uitvoerig getest op verschillende locaties en onder verschillende omstandigheden. De resultaten van deze twee eiken prototype's vind je hier.

Nr. 08

Dit prototype (Nr.08) is de eerste echt werkende houten camera. Dit model is nog volledig met de hand gemaakt en in deze camera zit een messing pinhole met een diameter van 0.25 mm. Met een beetje improvisatie hier-en-daar zijn de eerste pinhole foto's gemaakt door Hans in oktober 2015 op Tenerife. Deze resultaten van deze allereerste serie HenC pinhole foto's vind je hier.